T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DÜZCE / MERKEZ - Gölormanı Ortaokulu

ATIK PİL TOPLAMA KAMPANYASI


Çevremizde bulduğumuz tüm atık pilleri bu kampanya kapsamında okulumuza getirmeye davet ediyoruz.

Atık Pillerin Çevreye Zararları

Piller küçük boyutta olduğundan dolayı elimize aldığımız gibi sokaklara ve doğaya rahatlıkça atılabiliyor. İnsanların bilmediği büyük bir nokta ise bir pilin doğaya ne kadar zarar verebileceğidir. Doğaya karıştığında bizlere nasıl bir dönüş olacak bilmediklerinden veya düşünmediklerinden dolayı piller çevreye atılmaktadır.

İnsanların yanı sıra doğaya dahi oldukça zararlar vermektedir. Pillerin içinde bulunan elementler cıva, kadmiyum, çinko, kurşun, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ile oluşmaktadır. Bu maddelerin toprağa karıştıklarında büyük sorunları beraberinde getirir insanlar bilinçsizliklerinden dolayı atık piller çevreye rahatlıkça atılabiliyor.

Toprağa karışan piller yok olmayıp zamanla içindeki elementlere ayrışırlar bunlar yer altı sularına karışarak zarar vermektedir. Toprağın sahip olduğu mineraller bu elementler yüzünden metrelerce alanda çürüme ve yok olma meydana gelir. Suyun içinde zehirlenmeye sebep olarak bölgedeki canlıların hayatını tehdit etmektedir. Canlıların yok olması düzenin bozulmasına sebep olarak denge şaşacaktır.

İnsan hayatına atık pillerin zarar verebileceğini biliyor muydunuz? Bildiğiniz gibi pillerin içerisinde bulunan elementler insanlar üzerinde nörolojik, sinir, sistem, böbrek, karaciğer, tansiyon gibi birçok hastalığın sebebi olmaktadır. Kişiden kişiye göre ölüm riski dahi taşıyabilir.

Toprakta olan tek bir bilin hayatımızı bu denlice ilgilendirdiği gibi etkilemektedir. Gün içerisinde binlerce atık pil toprakta karışıma girip saydıklarımızın oluşumuna etki gösteriyor. Bir gün içerisinde olmayacak ama yıllar sonra etkisini gösterecektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.12.2023 - Güncelleme: 04.01.2024 14:24 - Görüntülenme: 27
  Beğen | 0  kişi beğendi